Hai Fatto Tredici – hvorfor 13 ikke er uflaks i Italia

Hai Fatto Tredici – hvorfor 13 ikke er uflaks i Italia

stiger, sprekker i fortauet og paraplyer innendørs – de er alle uheldige og med god grunn. Men hvorfor er 13 heldige nummer i Italia? Og hvorfor angår italienere 17 i stedet?

En av – hvis ikke de mest avgjørende tingene med reiser, er hvordan det åpner øynene og utvider tankene dine. Å oppleve andre kulturer er ikke bare så avgjørende, men også virkelig fascinerende.

Og få ting illustrerer kulturell forskjell bedre enn overtro.

Noen av overtroene vi er kjent med kommer fra forståelige opprinnelser. Selvfølgelig er det uflaks å gå under en stige; Noe kan muligens falle på deg.

Men hva med den vanskeligere å forklare troen-som om det er uflaks for en svart katt å krysse din vei? Egentlig er dette lykke til i Storbritannia, noe som er en annen interessant ting om overtro.

Av en eller annen grunn spiller tall en betydelig rull i overtro.

I Kina er fire berømt uflaks fordi det er en homofon av ordet for død.

I mye av vestlig kultur er 13 det uheldige tallet. Sannsynligvis stammet fra siste kveldsmat der Jesus og de 13 apostlene samlet seg før korsfestelsen, eller kanskje en gammel norrøn myte om gudene.

Men ikke i Italia.

13 – uheldig for noen … men ikke italienere

Før Judas Iscariot ødela alt og gjorde 13 til den uheldige, hadde romerne 17 festet som den dårlige fyren.

I romertall blir XVII lett et anagram av vixi, som på latin oversetter som ‘jeg har levd’ eller ‘jeg bodde’.

Dette var og er fremdeles en populær epitaf i italienske gravsteiner, og det er grunnen til at 17 gjenstår å være det vanlige uheldige tallet der.

Når det gjelder italiensers forhold til 13, i 1946, startet fotballbassengene som satsesystemet Totocalcio (som betyr omtrent ‘fotball totaliserer’ på engelsk) i Italia. På det tidspunktet kan du satse på 12 kamper, men på grunn av populariteten økte antallet spill til 13 i 1950.

Fra det tidspunktet gikk uttrykket Ho Fatto Tredici – ‘Jeg gjorde 13’ – inn i det språklige og er fremdeles et seirende rop å bli hørt i Italia i dag.

Det indikerer generelt ‘det var heldig’ – ‘jeg slo jackpoten’.

Selv etter fotballsesongen 2003-2004, da andre syndikater med større jackpotter tvang Totocalcio til å justere systemet og øke programmet til 14 spill, gjenstår uttrykket fortsatt.

Selvfølgelig har 13 også blitt kjent som uflaks i Italia som med mye av verden, men takket være fotball, pengespill og romerne, blir det uheldige tallet litt spillerom for en gangs skyld.

Morsomme fakta om 13

– Tradisjonelt har ikke hoteller, leilighets- eller leilighetsblokker og til og med kontorbygg en 13. etasje.

-Noen flyselskaper har fremdeles ikke en rad 13 på flyene sine, og noen skipsbyggere utelater det 13. dekket på cruiseforene sine.

– Ordet ‘triskaidekaphobia’ er bekymringen til 13.

– Mange figurer fra historien led Triskaidekaphobia: Napoleon, Franklin Delano Roosevelt, Herbert Hoover, Mark Twain for å nevne noen få.

– Generelt var det 13 trinn som førte frem til galgen da offentlige henrettelser ved henging var vanlige.

Vi elsker å snakke om fantastisk Italia. Sjekk ut noen av våre andre italienske historier her.

Postkort fra Lugano -sjøen og 5 ting å gjøre der10 byer å ikke gå glipp av i Pugliadiy Pompeii Excursion – Hvordan få det beste ut av Pompeii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *